MarkoHaavisto

Hyvä vai paha katupartio?

Mediassa puhutaan paljon naisiin kohdistuneista ahdisteluista. Tämä liitetään paljolti ulkomaalaisiin, maahanmuuttajiin sekä pakolaisiin. Monelle tämä on yksi ja sama ryhmä. Kuitenkaan kyseessä ei ole Suomessa uusi asia. Suomessa on ollut väkivaltaa ja raiskauksia kuin myös naisten ahdistelua aiemminkin. Uutta on sen sijaan isolla joukolla tapahtuvat ahdistelut.  

Monella Suomalaisella on kasvanut pelko joutua rikoksen uhriksi kun kävelee kadulla, käy harrastuksissa tai on vain ihmisten ilmoilla. Poliiseja on Suomessa vähän ja nämä vähätkin ovat ylityöllistettyjä. Monet muuhun kuin varsinaiseen valvontaan ja rikosten torjuntaan. Ihminen voi itse vaikuttaa paljon turvallisuuteensa vähän katsomalla missä, milloin ja millaisessa kunnossa sekä seurassa liikkuu. Tänäkin päivänä suurin osa terveyteen ja henkeen kohdistuneista rikoksista tapahtuu tutussa porukassa, alkoholin vaikutuksen alaisuudessa. Toki jokainen rikos on liikaa ja toisaalta jokaisella on oikeus kävellä tai oleskella julkisella paikalla turvallisesti kellonaikaan, vaatetukseen tai yleiseen kuntoon katsomatta.

Nyt kuitenkin kaduille on ruvennut ilmestymään ns. **Katupartioita** joiden tehtävä ei ole valvoa yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaan ennemminkin ennaltaehkäistä kaduilla tapahtuvia rikoksia kuten pahoinpitelyitä sekä muutoinkin toisen koskemattomuuteen liittyviä rikoksia. On ollut jonkin verran puhetta, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta kuuluu Suomessa poliisille! Niinhän se kuuluukin eikä kyse ole siitä, että poliisille olisi tarkoitus luoda kilpailijoita vaan, että poliisilla olisi enemmän silmiä kentällä. 

Katupartioiden toiminta perustuu pitkälti kahteen lakiin ja kahteen pykälään. Perustuslakiin joka takaa jokaiselle oikeuden liikkua yleisellä paikalla. Sekä pakkokeinolakiin ja tarkemmin sieltä pykälään joka antaa jokaiselle oikeuden ottaa kiinni rikoksen tekijä verekseltään (ns. Yleinen kiinniotto-oikeus). On enemmän kuin ymmärrettävää, että omankäden oikeutta ei saa harjoitaa kukaan. Rangaistuksen antaa poliisi tai viimekädessä tuomioistuin ja niin sen täytyykin olla. Tässä katupartio asiassa on kärpäsestä tehty härkänen osin tarpeettomasti. Eikö loppujen lopuksi ole erinomainen asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita lähiympäristönsä ja asuinalueensa turvallisuudesta? Onhan ulkomailla vastaavia partioita joiden tehtävä on pitkälti sama: Havainnoida ympäristössä mahdollisesti tapahtuvia rikoksia. 

Katupartioiden kieltämistäkin on väläytelty pelkojen lomassa mutta tähän ei demokraattisessa oikeusvalviossa ole paljon mahdollisuuksia ilman, että perustuslaillista oikeutta liikkua rajataan. On loppujen lopuksi mahdotonta sanoa ketä vastaan sellainen partio toiminta on suunnattu vai onko ketään? Vai onko tarkoituksena vain lisätä lähimmäisten turvallisuutta. On mahdotonta tuomita ketään ajatuksistaan. Suomalaisessa ja läntisissä yhteiskunnissa ylipäätään lähdetään siitä, että vain teosta voidaan rangaista. 

Kevät ja kesä pitkälti tulevat näyttämään mihin suuntaan katupartiot ja yhteiskunnan turvallisuus ylipäätään menevät. Sitä ennen on vaikea vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. 

Näille ns. "Rasistisiksi" luonnehdituille katupartioille on esitetty vastapartioita. Itse mietin, että mikä sellaisen tarkoitus olisi jos näiden partioiden tarkoitus on kohottaa kuntoa/yhteishenkeä ja siinä samalla katsella ympärille, että mitään rikoksia ei tapahtuisi. Onko näiden vastapartioiden tarkoitus nimensä mukaisesti päinvastainen? 

Alunperin näiden partioiden perustamisessa on varmaankin ollut rasistinen tarkoitusperä. Rikoksia on Suomessa tehty aina, eikä kukaan ole lähtenyt kaduille partioimaan ja niitä ehkäistäkseen. Nyt noita partioita on pääasiassa perustettu samoille paikkakunnille kuin mihin on vastaanottokeskuksia avattu eli maahantulijoita vastaanhan ne ovat tällaisissa tapauksissa suunnattuja, mutta itsessään rasistinen liikkeestä tulee siinä vaiheessa jos ei kohtele kaikka samalla tavalla ts. Ei puutu kantasuomalaisten tekemiin rikoksiin joita se mahdollisesti havaitsee. Jos partiot kohtelevat kaikkia samalla tavalla, eivätkä ota oikeutta omiin käsiinsä niin turvallisuutta luoviahan nuo ovat.

Lakia tulee noudattaa ja tasapuolinen tulee olla. Aika näyttää miten homma etenee ja aiheuttaako se ongelmia. Kieltäminen on joka tapauksessa vaikeampaa, kuin mitä jotkut ovat antaneet ymmärtää. Toisaalta viranomaisten ulostulot ovat olleet poliitikkoja myöden ristiriitaisia. Toiset hyväksyvät, eivätkä näe ongelmaa ja toiset eivät hyväksy. Yhtä hakusessa ovat olleet myös viranomaisten ja poliitikkojen tiedot kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olen kaukopartioiden kannalla.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Niin, ja onko yksikään katupartio? vielä aiheuttanut ongelmia eli eiköhän kärpäsestä ole tehty härkänen tarkoitushakuisesti.

Mutta jos lainsäädäntö antaa kieltomahdollisuuden (muutettuna), kieltääkö se myös elintasopakolaisten ryhmien liikkumisen kaduilla, jotka jo ovat aiheuttaneet raportoituja ongelmia!?

Toimituksen poiminnat